Wat is ergotherapie?
Ergotherapie richt zich op het herstel en behoud van dagelijkse vaardigheden. Ergotherapie helpt mensen in hun dagelijkse leven zo zelfstandig mogelijk te functioneren.
Voor u kan ergotherapie iets betekenen als u door overbelasting of ziekte, een ongeval, ouderdom of een handicap, beperkingen ervaart in uw dagelijks leven. Het gevolg hiervan kan zijn dat uw gewone dagelijkse bezigheden niet meer goed naar wens uit te voeren zijn. Voorbeelden hiervan zijn:
Zorgen en wonen
"Ik wil zittend douchen maar mijn douche is niet geschikt, wat nu?"
Maar ook andere activiteiten zoals wassen, kleden, het aantrekken van steunkousen, toiletbezoek, gebruik van de badkamer, eten en kinderen verzorgen kunnen aan bod komen.
De ergotherapeut oefent bijvoorbeeld met het zelfstandig aankleden na een beroerte, adviseert een douchestoel of oefent met het zelfstandig leren aantrekken van elastische steunkousen.
Werken / school / studie / huishouding
"Mijn houding achter de computer is niet goed, daar wil ik graag advies over"
Een goede werkplek is van belang om klachten te voorkomen of te verminderen. Tijdens therapie is er aandacht voor bijvoorbeeld laptopgebruik. Maar ook voor schrijven, koken, stofzuigen, strijken, boodschappen doen en gebruik maken van gereedschap. Allemaal activiteiten die lastig uitvoerbaar kunnen zijn of waarbij klachten zijn ontstaan.
De ergotherapeut adviseert over uw werkplek, ze geeft schrijfoefeningen bij parkinson of oefent bijvoorbeeld met het leren koken vanuit een rolstoel.
Tijdsbesteding / ontspanning
"Ik wil graag nog wat tuinieren maar met een verlamde arm heb ik tips en adviezen nodig"
Ook bij andere hobby’s, sporten, lezen of creatieve bezigheden kunt u moeilijkheden ervaren.
De ergotherapeut oefent bijvoorbeeld met u met aangepast tuingereedschap. Of zij zoekt samen met u naar een goede stoel èn goede zithouding voor het schilderen achter een schildersezel.
Verplaatsen / vervoer
"Mijn vrouw moet mij ´s nachts helpen om naar het toilet te gaan. Hoe krijg ik dat zelf voor elkaar?"
Maar ook lopen, staan, traplopen, opstaan uit een stoel, omdraaien in bed, het gebruik van loophulpmiddelen of een rolstoel kunnen aandacht krijgen tijdens therapie.
De ergotherapeut geeft bijvoorbeeld advies over een rolstoel of een advies om beter op te kunnen staan uit bed. Ook traint zij met een scootmobiel, een electrische rolstoel of driewielfiets in het verkeer.
Balans in energie
"Mijn dag is chaotisch, ik ga maar door en ben doodmoe. Hoe doorbreek ik dat?"
Soms is er te weinig energie om alles te doen op een dag wat u wilt. U heeft bijvoorbeeld moeite met het indelen van de dag of het aanbrengen van structuur, het plannen van bezigheden. U heeft pijn of er is vermoeidheid aanwezig. Voor deze zaken is aandacht tijdens de ergotherapie.
De ergotherapeut leert u om uw eigen grenzen te leren kennen, om niet te lang door te gaan met uw bezigheden en om keuzes te maken in wat u het beste wel en niet kunt doen om niet overbelast te raken.
Overig
"Mijn partner is vergeetachtig en weet niet meer hoe hij koffie moet zetten. Hoe kan ik hem helpen?"
Moeite hebben met gebruiksvoorwerpen komt vaak voor, bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of de magnetron. Ook geheugen problemen hebben veel invloed op het dagelijks functioneren. Maar ook ouderdomsklachten zoals vaak vallen in huis, dementie en slecht zien.
De ergotherapeut behandelt de cliënt met dementie en de mantelzorger bijvoorbeeld aan de hand van het EDOMAH programma.